ZORG VOOR JE HOOFDHUID! LAAG, MEDIUM EN HOOG POREUS HAAR

Als je perfect verzorgd, sterk en mooi haar wilt hebben, moet je haaroliën proberen. Echter, voordat je dit doet, bepaal dan de haarporositeit. Dit zal je helpen met de verzorging van haar en hoofdhuid. Wat is haarporositeit? Dit is een niveau waarop haarcuticula openstaan tegenover de haarschacht.

Er is lage porositeit, medium porositeit en hoge porositeit.
HAARPOROSITEIT

De gezondste en mooiste lage porositeit haar

Haar met lage porositeit is glad, glanzend en gezond. Haarcuticula zijn gesloten en dicht gebonden om zich vast te houden aan de haarschacht. Om deze reden kunnen water, verf en stoffen in de cosmetica bijna niet de binnenste haarstructuur bereiken. Lage porositeit haar is moeilijk te stylen, verven, nat maken of drogen. Dit haar is minder vatbaar voor schade en heeft meestal een natuurlijke kleur. Het kroest niet, heeft opvliegend haar; tijdens het borstelen van het haar klitten de lokken niet. Dit soort haar moet worden behandeld met haarolie voor langere tijd; echter, je moet voorzichtig zijn dat je het haar niet bezwaart of een vettige hoofdhuid veroorzaakt. Het beste voor lage porositeit haarverzorging zijn verzadigde oliën, die een beschermlaag creëren op het oppervlak. Deze producten zijn gemaakt van hele kleine deeltjes, die gemakkelijk dicht opelkaar zittende haarcuticula penetreren. Probeer haaroliën als: palmolie, kokosolie, babassu-olie, sheaboter, cacaoboter, aloë of plantaardige extracten.

Afro, krullen en spiralen, ofwel hoog poreus haar

Hoog poreus haar kroest veel en lijdt aan opvliegend haar, is ook droog en ruw, maar absorbeert water snel. Hierbij staan de haarcuticula wijd open, dus kleuring en styling zijn geen probleem. Echter, onthoud dat veelvuldig verven, krullen, stijlen en andere behandelingen met gebruik van hoge temperatuur aanvullend schade aan kunnen brengen aan je haar. Hoge porositeit haar moet kort haaroliën ondergaan, omdat het snel water en andere stoffen kan absorberen. Deze lokken vereissen verzachters, eiwitten en bevochtigingsmiddelen tijdens haarverzorgingsbehandelingen. Dit haar kan ook profiteren van oliën met meervoudig onverzadigde vetzuren, gemaakt met grote deeltjes, die gemakkelijk zeer openstaande haarcuticula kunnen penetreren. Aan deze producten behoren toe: avocado-olie, jojoba-olie, macadamia-olie, olijfolie, zoete amandelolie, lijnzaadolie, sesamolie, teunisbloemolie of pompoenzaadolie.

Mengelmoes haar, oftewel medium poreus haar

Medium poreus haar is vergelijkbaar met laag poreus haar en hoog poreus haar. Het haar is gezond, gemakkelijk te stylen. De cuticula zijn ietwat verhoogd. Perfecte haarverzorging voor dit soort haar bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze zijn gemaakt van mediumgrote deeltjes, die haargroei in goede conditie houden, styling verbeteren en schade voorkomen. Probeer een van deze oliën: arganolie, crambe-olie, tarwekiemolie, papajazaadolie of wonderolie. Voor de behandeling gebruik je ook: bevochtigingsmiddelen en eiwitten in haarconditioners.

Hoe verifieer je welke porositeittype jouw haar heeft?

Je kunt een eenvoudige test uitvoeren. De watertest is schijnbaar het beste. Waar is het op gebaseerd? Doe wat haar in een kom of glas met water. Onthoud dat deze schoon moeten zijn, vrij van eventuele siliconen. Als het haar binnen twee minuten naar de bodem zakt, betekent dit dat jouw haar een hoge porositeit heeft. De haren die op het oppervlak achterblijven of later zinken hebben een lage porositeit.

Ken je andere methoden die je kunnen helpen om jouw haarporositeit te bepalen? Er zijn er zat. De zichtmethode is gebaseerd op het observeren hoe het haar eruitziet in verschillende weersomstandigheden net na het wassen of drogen van het haar, na het aanbrengen van verschillende soorten cosmetica en tijdens de styling. Echter, met de aanrakingsmethode kun je bepalen of jouw haar ruw en krullend is (hoge porositeit) of glad en zacht (lage porositeit). Er zijn nog twee testen die het gebruik van voedselproducten vereisen. De eerste is de kokosolietest. Je brengt cosmetica aan op het haar en spoelt het na ongeveer een uur uit. Hoge porositeit haar zal nog droog en mat zijn, terwijl laag poreus haar glanzend en glad is. De bloemtest biedt soortgelijke resultaten. Op laag poreus haar blijft bloem niet zo lang achter, noch in de hoeveelheid als op hoog poreus haar.

Wat moet je nog meer weten over de haarporositeit?

Voordat je verder gaat met het bepalen van je haarporositeit, moet je nog wat meer belangrijke informatie kennen. Onthoud dat het haar verschillende types porositeit kan hebben. Bovenop je haar kan het een lage porositeit hebben, talg verzacht en biedt glansstroken. Terwijl de puntjes een hoge porositeit hebben door onjuist borstelen, kleuren, gebrek aan juiste verzorging of zelfs het plaatsen van de lokken onder een sjaal of jas, wat gespleten puntjes, droogheid en kroezing kan veroorzaken.

Haarporositeit kan worden verhoogd of verminderd met het gebruik van de juiste cosmetica of door het beperken van haarverzorgingsbehandelingen. Haarporositeit kan worden verhoogd door: verlichten, kleuring, hete styling, zonnestraling, vrije radicalen, gebruik van sommige cosmetica. En hoe verminder je de haarporositeit? Door cosmetische oliën te gebruiken in alledaagse haarverzorging. Deze producten matchen met de hoofdhuid en het haar, de porositeit, niveau van schade en leveren alle essentiële stoffen.